Uncategorized

August Van Parys wordt 90 (en maakt zijn eigen CD)

Gust woont zijn hele leven in Ursel, en dat is ondertussen reeds 90 jaar.

Door de jaren heen heeft hij een heleboel erfgoedbundels (over Ursel) en Urselse vertelselkes neergeschreven. Ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag (14-04-2021) maakt hij zijn werk beschikbaar voor iedereen.

In nauwe samenwerking met het Urselse duo Mandragora (Johan Willems en Mark Thienpont) werden enkele van de vertelselkes in het dialect opgenomen en op CD gezet. De opbrengst hiervan gaat integraal naar een goed doel van Gust’s keuze :

“Wat het goede doel betreft, het K.L.J. groepje waarvan ook mijn kleindochtertje deel uitmaakt, geniet mijn voorkeur; temeer zij vanwege de geplande investeringen door het Aalters gemeentebestuur buiten de boot vallen…”

Een exemplaar kost 15 EUR, en kan besteld worden via een mailtje naar mandragora.be@gmail.com

Wie is August Van Parys ?

Ik ben geboren te Ursel “Hulselodreef” op 14-04-1931. Samen met vader, moeder, twee broers, twee zussen en meetje Silvie, zijn we daar opgegroeid tot 1938, toen zijn we verhuisd naar de Eeklose weg.

Ik heb enkel lager onderwijs gevolgd tot mijn veertien jaar en vanaf mijn 15 jaar beginnen werķen te Eeklo in een textielfabriek als leerlingspinner, spoedig erna begonnen als leerling-houtsnijder, en dat is mijn beroep geworden met verplicht vakonderwijs. Ik heb 7 jaar avond-Kunstonderwijs gevolgd als beeldhouwer en nog eens 4 jaar schilderkunst.

Ondertussen was ik gehuwd met Liliane Neirynck, en samen hebben we twee kinderen, drie kleinkinderen, en 2 achterkleinkinderen.

Een doorgedreven hobby is voor mij “verhalen schrijven” geworden. Niet alleen korte verhalen over gebeurtenissen die ik mij herinner of heb beleefd, maar ook over Ursel zelf. Ook beeldhouwen, schilderen, schaken, voetbal, fietsen en wandelen maakten deel uit van mijn vrije tijd. 

Hoe heb je Ursel doorheen de jaren ervaren ?

In de 2de helft van vorige eeuw is er veel veranderd. Omstreeks 1951-52 werd begonnen met de aanleg van het nieuwe militaire vliegveld. Het oorlogsvliegveld was nog niet helemaal uitgebroken en lap : men begon met een groter dan het eerste…! Na 1955 verdwenen de rails en de tramstatie in de Kapelstraat, benevens de bijhorende hangaar. Omstreeks 1960 is de aanleg er gekomen van de nieuwe Eeklose- en de Middelweg, “de plaetse bij de kerke” werd daardoor afgezonderd en verloor  veel van haar gezellig karakter…

Ondertussen en met tussenpozen werden belangrijke gebouwen afgebroken :

 • de rozemolen
 • de kloosterkapel
 • het Snauwaertskasteel
 • de kapel in de Schaperstraat
 • het vroegere gemeentehuis in de Rozestraat
 • de parochiezaal in de Kapelstraat
 • de Rozestraat werd vernieuwd tot bij de plaetse
 • de molen op Van Lierdes hof
 • het soebekot
 • het kerkhof werd verhuisd, het beenderhuis afgebroken
 • de herberg van de zusters De Pauw
 • nog niet zo lang gelden de vellenfabriek…

Er komt geen einde aan.

Welke ‘stenen’ heb je reeds verlegd tijdens je levensloop ?

Een grote steen was wel de onveillige verkeerssituatie teweeggebracht door het snelle autoverkeer door het dorp en langs de Eeklose weg. Ik heb toen een actie ondernomen en bekwam op mijn petitielijsten meer dan 500 handtekeningen voor meer veiligheid en aangepaste verbeteringen.

Dat resulteerde in een volksvergadering met het gemeente- en provinciebestuur en er werden werken uitgevoerd die meer veiligheid meebrachten :

 • een geluidsdempende asfaltbedekking
 • in betonkaders groenaanplantingen
 • snelheidsbeperkende heuveltjes
 • betonnen en beschermende vluchtverhogingen
 • een zebrapad

Daar mag ik toch wel fier op zijn. Er zijn hier sedertdien geen zware ongevallen meer gebeurd !

Wat is er verbeterd tov vroeger ?

Informatie bekomen we nu veel vlugger, en mobiliteit die ons vlugge verplaatsingen toelaat. Op geneeskundig gebied is de toestand van vroeger niet te vergelijken met die van nu. Daarenboven bestaan allerlei vormen van sociale bijstand waar we nu kunnen van genieten.

Wat is je grootste wens ?

Mijn grootste wens is dat ik op de liefde van mijn vrouw en al mijn kinderen mag blijven rekenen tot mijn laatste uur…

============================================================

Een bijzonder man, met een warm hart voor Ursel en de Urselnaren. We wensen hem en zijn dierbaren nog vele gelukkige jaren toe.

Alle Erfgoedbundels en vertelselkes kunt U hieronder downloaden (met behoud van alle rechten door August).

=============================================================

Ergoedbundels

Vertelselkes

Categorieën:Uncategorized

Getagd als:

5 antwoorden »

 1. Mooi, heel mooi. Urselnaar van het jaar, i.p.v Urselnaar van de week.
  In ieder geval is mijn overbuur toch een van de interessantste Urselsnaren.

 2. Een man naar mijn hart. En met het hart op de juiste plaats. Heb hem leren kennen als een warm persoon die goed kan vertellen en veel over Ursel weet, waar mijn ouders vandaan komen. Als inwoner van Aalter draag ik Ursel in mijn hart. Ik wens Gust nog vele jaren samen met zijn lieve echtgenote !!!

 3. Een man naar mijn hart. En met het hart op de juiste plaats. Heb hem leren kennen als een warm persoon die goed kan vertellen en veel over Ursel weet, waar mijn ouders vandaan komen. Als inwoner van Aalter draag ik Ursel in mijn hart. Ik wens Gust nog vele jaren samen met zijn lieve echtgenote !!! Danny Maenhaut

 4. Had lilian een zuster en wat haar vader Maurise moederJulia dan zijn wij verwanten !!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s