Uncategorized

Landelijke Gilden, de vereniging voor mensen die houden van het platteland

Gezinsvereniging Landelijke Gilde zet zich als plattelandsvereniging in voor de leefbaarheid van de plattelandsdorpen : veilig fiets- en wandelverkeer, de bescherming van de open ruimte, de sociale samenhang in het dorp (zie link en link). We gingen op de koffie bij voorzitter Tony Claeys.

Wat is jouw verwevenheid met de Landelijke Gilde Ursel ?

Als Adegemse landbouwerszoon ben ik reeds op jonge leeftijd met het landelijke verenigingsleven in contact gekomen via KLJ Eeklo. De interesse in organisaties en sociale samenhang is daar ontstaan.

Samen met mijn Maldegemse echtgenote ben ik in ’98 in Ursel komen wonen… om er nooit meer weg te gaan 😊. Kort na mijn aankomst ben ik lid geworden van de Landelijke Gilde, en toen met verloop van tijd ons huis afgewerkt raakte ben ik lid geworden van het bestuur. In 2007 heb ik het voorzitterschap overgenomen van Ivan De Munck.

Ik ben zelf geen landbouwer, maar ik werk wel in de zuivelnijverheid namelijk bij Friesland Campina-Aalter.

Wat zijn jouw drijfveren voor dit engagement ?

Ik hou van het landelijke en van sociale contacten. Tegenwoordig gaat het er in vele gezinnen erg druk aan toe, en moet alles rap rap. Onze samenleving is wel erg individueel georganiseerd geraakt.

Het hele corona-gedoe heeft het belang van sociale contacten voor elkeen wel duidelijk gemaakt. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat we met dat inzicht ook daadwerkelijk iets gaan doen.

De Landelijke Gilde is bedoeld om de leefbaarheid van plattelandsdorpen te behartigen, en in het bijzonder dus ook de sociale samenhang.

Hoe probeert de Landelijk Gilde dat doel te bereiken ?

Sociale samenhang kan je het best stimuleren door activiteiten te organiseren, en dus door mensen fysiek samen te brengen. Een babbelke doen, er eens uit zijn, nieuwe mensen leren kennen, ons amuseren. We vertrekken daarbij vanuit de 90 gezinnen die in Ursel aangesloten zijn, maar iedereen is steeds van harte welkom.

Zo organiseerden we in het verleden wandelingen, fietstochten (samen met Ferm), droppings, weidegolf, een wijnavond, een kook-initiatie (voor mannen), jaarlijks Kerstfeest, een snoei-cursus, een heuse mini-voetbalploeg, en ga zo maar door.

Momenteel loopt een zonnebloemwedstrijd waarbij elkeen zaadjes krijgt en er prijzen te verdienen vallen voor de hoogste en de grootste bloem. Recent is ook een wandelroute uitgezet, waarbij je ook prijzen kan winnen door onderweg selfies te nemen en door te geven (een hoeve- en streekproductenpakket van 25 EUR/maand, of een weekendje ‘logeren in Vlaanderen’ van 250 EUR); zie link of link.

Het maandelijkse krulbollen zal jammer genoeg nooit meer bij André en Erna in de Hendelstraat plaatsvinden. Zodra corona het toestaat zullen we deze activiteit hervatten in de binnenbolbanen aan de Flabbaert (Knesselare). Ondertussen zijn we reeds actief op zoek naar een alternatieve locatie in de buurt (Oostwinkel, Zomergem, …), maar het zou uiteraard fantastisch zijn mochten we deze activiteit op Urselse bodem kunnen behouden.

=========================================================================================================

Meer informatie over Landelijke Gilde Ursel is terug te vinden via de website https://ursel.landelijkegilden.be/ of mailadres lg.ursel@telenet.be

Hoe lid worden ? Het beste moment om lid te worden is begin juli via de website of mailadres (gegevens hierboven te vinden) of stuur een sms’je naar 0475 802 154, vervolgens komen we langs. Het 1e jaar betaal je de helft (momenteel 14 €)! Hiervoor krijg je 2-maandelijks Nest en het ledenblad Buiten, krijg je via mail activiteiten aangeboden van allerlei aard en ben je verzekerd (ganse gezin) bij deelname !

Categorieën:Uncategorized

Getagd als:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s