Uncategorized

Urselse Vertelselkes steunen KLJ Ursel

De laatste zondag van de herfstvakantie scheen de zon op de speelweide van KLJ Ursel. Niks dan blije gezichten tijdens de fotosessie. Met heel veel dank en sympathie ontving KLJ Ursel de opbrengst van de CD “Urselse vertelselkes” (zie ook August Van Parys wordt 90 (en maakt zijn eigen CD) en Urselse vertelselkes ten voordele van de plaatselijke jeugdbeweging). Centrale gast Gust Van Parijs overhandigde een cheque van 750 euro. Hij stond glunderend geflankeerd door initiatiefnemer Mark Thienpont en “verteller” Johan Willems. Ook August’s vrouw, dochter en schoonzoon, kleinkind en achterkleinkinderen waren van de partij. Rondom hen vrolijke kinderen en een tevreden leiding van de KLJ Ursel.

Natuurlijk zijn wij super benieuwd voor welke doelen dit mooie bedrag zal worden aangewend. Dus vroegen we dit aan de KLJ-hoofdleiding, Kayla Verbrugghen en Jan Degraer.

Waaraan wat zal het geld besteed worden Kayla en Jan?

Kayla: Dit mooie bedrag stelt ons in staat nieuwe spullen en materialen aan te kopen. De opbrengsten uit onze nevenactiviteiten zijn in de corona periode grotendeels weggevallen. De zomerdrink, het paasontbijt, de open-kot fuif en de Urselse deur-aan-deur-verkoop brachten steevast genoeg op om de nodige investeringen te kunnen doen.

Jan: Het bedrag is dus zeer welgekomen. Zonder dit zouden we het niet aangedurfd hebben om onze reserve aan te spreken. Wij, en bij uitbreiding de Urselse kinderen, zijn de initiatiefnemers zeer dankbaar.

Sedert enige tijd zijn jullie ook gestart met een 16+ werking. Hoe gaat het daarmee, is er voldoende interesse, deelnemers… ?

Kayla: Ja ! Tot onze eigen verrassing is de opkomst tijdens de activiteiten best groot. Onze oudste deelnemer is 22. Dat is een brede doelgroep, die eigenlijk prima blijkt te werken. Bij andere KLJ werkingen zijn er ook 18+ en 20+ werkingen. Voor ons is dat een toekomstplan dat van pas zou kunnen komen moesten we nog verder groeien.

Jan: KLJ Aalter heeft ook een 16+ werking. De beleving is daar anders; zij werken op een andere manier. Hun werking bestaat ook al veel langer dan de onze. Ze hebben misschien daardoor een iets andere jongerenwerkingscultuur. Wat goed is ! Wij kunnen perfect naast elkaar bestaan en we nemen deel aan elkaars evenementen.

Hoe staat het met de renovatie van de bovenverdieping ?

Kayla: Het zijn niet onze gebouwen, dus zullen en kunnen we niet instaan voor de renovatie. Er waren plannen vóór de fusie om dit wel te doen. Tot op vandaag zijn die plannen wat op de achtergrond verdwenen.

Jan: Door activiteiten / leeftijdsgroepen, te splitsen is er nu voldoende ruimte op de korte termijn. Op vrijdag is er een 13+ werking, op zaterdag de 16+ werking en op zondag komen de min-13-jarigen aan bod. Als de werking blijft groeien kan er misschien wel eens plaatsgebrek komen.

Wat ons charmeert is dat de werking laagdrempelig is. Bewuste keuze ?

Kayla/ Jan: Zeker en vast. Wij proberen de kosten voor de deelnemers zo laag mogelijk te houden. De kampen, de activiteiten, de comsumpties… Alles willen wij aan zeer toegankelijke prijzen aanbieden. Wij willen een jeugdwerking organiseren voor elk Ursels kind. Inderdaad laagdrempelig met de bedoeling zoveel mogelijk kinderen aan boord te houden.

Merci Kayla, Jan, en per uitbreiding de gehele KLJ werking. Jullie engagement is goud waard… en zeker en vast een cheque van 750 euro ! Jullie verblijden ons en vele andere Urselse harten.

Achterkleindochter (KLJ-koedjie) Marit naast August

Vanzelfsprekend laten we ook August, Johan en Mark nog even aan het woord.

August Van Parys (auteur) :

Vooreerst spreek ik mijn uitdrukkelijke waardering uit over het engagement van deze jonge mensen om met jongere kinderen te spelen, en dat in hun vrije tijd. Een dikke duim !!

En ten tweede wil ik mijn dank uitspreken aan het adres van zowel Johan als Mark, die dit hele project mede hebben mogelijk gemaakt. We hebben hier met ons drieën samen ons eigen steentje toe bijgedragen.

Johan Willems (acteur/stem) :

Die schrijfsels van August, die Urselse vertelselkes… Hij vertrouwde er ons eerst een viertal toe, het werden er acht, het werden er uiteindelijk elf !

Blij dat we ze een beetje “ver-eeuwigd” hebben. De zeventig cd-schijfjes hebben ondertussen een liefhebber gevonden. Voor Mark en mijzelf (Mandragora) zal August geboekstaafd blijven als de man die ons het Ursels dialect opnieuw leerde waarderen. En wij gaan verder: een vijftiental dialectliedjes worden dezer dagen ingeblikt… (en we zijn pas begonnen!) Bedankt, August, en het deed deugd om jou (toevallig ?) tegen te komen op plekskes waar we aan het zingen waren !

Mark Thienpont (concept/realisatie) :

Corona verbood Johan en mijzelf om samen liedjes te zingen in dezelfde ruimte. En ik had net een opname-apparaatje gekocht met mijn nieuwjaarscentjes. En zo ontstond het idee tijdens ons wekelijks samenzijn om corona-proof de vertelselkes op te nemen. Eén voor één. Want dat mocht wel. En we zouden dat misschien wel kunnen branden op een CD-tje, want dat was makkelijker voor Gust om het af te spelen. Tegen zijn verjaardag zou het klaar zijn !!

Maar… als we daar nu eens wat meer CD-tjes zouden van maken. En die verkopen. Voor een goed doel. Voor een Ursels goed doel !! En Gust zei meteen : laten we de opbrengst aan onze enige Urselse jeugdbeweging schenken. En zo geschiedde.

Na vele uren van opnemen en afmixen, en uiteindelijk overzetten op een CD, en afprinten van CD-hoesjes en rondbrengen tot ver buiten onze dorpsgrenzen… ben ik trots dat we als Urselnaren elk met onze eigen capaciteiten en middelen zorg proberen te dragen voor elkaar.

Verslag : Tony De Smet

Categorieën:Uncategorized

Getagd als:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s