Uncategorized

Ursel huisvest een Belgisch Kampioen

Naast koeien, varkens, kippen, herten, reeën, honden, katten, vogels (duiven, vinken, etc), hagedissen, en zelfs lama’s (en wellicht nog vele andere soorten) kan je in Ursel ook paarden terugvinden. Ursel en omgeving huistvest een ruim aantal liefhebbers van deze edele dieren. Sedert eind augustus mag Urselnaar Wim Vinckx zich Belgisch Kampioen bij de 6-jarige springpaarden heten, en behaalde hij brons bij de 5-jarige paarden. Een mooie aanleiding voor een bezoekje.

Wim Vinckx met “Hadewijn van ’t Ravennest” waarmee hij Belgisch Kampioen werd. De merrie is in Ursel geboren en grootgebracht 🙂 

Wim heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken, en werkt en traint dagelijks met jonge sportpaarden om hun de techniek met betrekking tot jumping bij te brengen en te verbeteren. Daarvoor hoeft hij zich helemaal niet ver te verplaatsen, aangezien hij de passie voor paarden deelt met diens echtgenote (en geboren en getogen Urselnaar) Isabel De Rijcker. Samen runnen ze Paardenfokkerij Loheky en Wim Vinckx Stables in de VeldKruisstraat 5 te Ursel.

De fokkerij herbergt een 50-tal paarden. De kleintjes blijven zolang het nodig is bij de mama in de buurt, en later lopen de veulens in groepjes van 5 vrij rond in de weides met houten afsluitingen.

De hengsten zorgen voor het nageslacht, en de jonge paarden worden opgetraind tot sportpaarden. Vanaf de leeftijd van 2-3jaar kunnen ze deelnemen aan vrijspringwedstrijden en exterieurbeoordelingen. Vanaf de leeftijd 4j kunnen ze bereden worden en verder opleiding onder de man/ruiter ondergaan.

De verzorging van deze dierenpracht wordt gedragen door Wim, Isabel, vaste medewerkers Frank, Jennifer en Karin, en enkele freelance paardenmenners. Ook de beide ouders springen dagelijks bij om het vele werk tot een goed einde te brengen. Veel tijd voor vakantie, hobbies of andere vrijetijdsbesteding blijft dan ook niet meer over. Daarenboven staat ook nog een extra stal in te steigers.

De wedstrijden hebben te lijden gehad onder twee virale uitbraken. Wat corona was voor de mens, was “rhino” voor paarden : door middel van uitwisseling van speekseldruppeltjes kon het ene paard het andere besmetten, waardoor een soort verkoudheid of veel erger werd veroorzaakt. En dat allemaal omstreeks dezelfde periode.

Ondanks het ingekorte wedstrijdseizoen is Wim erin geslaagd om een gouden medaille te bemachtigen in de categorie “jonge paarden”. En daar bovenop nog en bronzen medaille in de categorie “5-jarigen”. En daar bovenop was Wim 2de én Isabel 3de op het Oost-Vlaams Kampioenschap.

Weer iets om als Urselnaar trots op te zijn !!

Referentie : https://www.facebook.com/lohekystables/

Categorieën:Uncategorized

Getagd als: