Uncategorized

Een Oost-Vlaams burgerpanel ?

Voor fervente voorstanders van echte democratie “voor en door burgers” klinkt het gebruik van (gelote) burgerpanels als muziek in de oren. Hierbij wordt een groep uitgeloot, waarbij rekening wordt gehouden met gender, leeftijd, woonplaats en opleidingsniveau om zo tot een divers, representatief panel te komen. Zowat iedereen kan in aanmerking komen, met uitzondering van politici, politieke adviseurs en wie een ambt bekleedt binnen de rechterlijke orde. Alvorens aanbevelingen te formuleren, worden panels breed geïnformeerd en gaan ze in dialoog met het middenveld, experten en parlementsleden.

Deze regering maakt concreet werk van burgerparticipatie”, motiveert minister Verlinden (CD&V) een beslissing van de federale regering begin juni 2022. “Het is onze ambitie om de burger meer te betrekken bij de politieke besluitvorming. Wereldwijd onderzoek en ervaring hebben immers aangetoond dat dergelijke processen de democratie versterken.” (bron : Het Laatste Nieuws)

Aangezien de beslissing omtrent de locatie van het Kwartier van de Toekomst (die sowieso in Oost-Vlaanderen hoort te komen) moet worden genomen in de schoot van de federale regering, werd onderstaande open brief op 28/06/2022 aan de federale regering overhandigd. Mogelijks kan deze case als eerste project binnen het recent wettelijk kader worden uitgewerkt ?

De locatie met de beste kaarten zou dan door (willekeurige en apolitieke) burgers vanuit de hele provincie en met verschillende achtergronden vanzelf naar boven komen drijven, zodat een breed gedragen Oost-Vlaamse oplossing voor zo min mogelijk wrevel en protest hoeft te zorgen.

Categorieën:Uncategorized

Getagd als:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s