Uncategorized

Geert Naessens spreekt “weer”

De weerman van Radio2 Oost- en West-Vlaanderen is een Urselnaar, en auteur van het recente boek “Weerzeggerij” !! We zochten hem op in de nabijheid van het Berhoutbos.

Hoe is het boekje “Weerzeggerij” tot stand gekomen ?

Men vraagt mij regelmatig om voordrachten te houden. De gevraagde onderwerpen variëren van “het weer”, “wolken”, maar ook “het broeikaseffect”. Zo kwam vanuit de Landelijke Gilden de vraag om een voordracht te houden over weerspreuken. Ik ben mij daar beginnen in verdiepen, en met verloop van tijd had ik 2 tot 3 lezingen per week rond dit onderwerp !! Ter ondersteuning van deze lezingen had ik in eigen beheer een boekje opgesteld “Heden Schupkes Morgen Drupkes”.

Dat boekje ging na de voordrachten als zoete broodjes de toonbank over, zodat het idee ontstond om de inhoud via een heuse uitgever wereldkundig te maken. En zo is “Weerzeggerij” ontstaan.

Ook dat boekje doet het eigenlijk goed : de eerste druk (1200 exemplaren) is volledig uitverkocht, zodat een tweede druk reeds uit is. Het boekje is online te verkrijgen, in de boekhandel of – gesigneerd – bij Geert zelf (zie verder). Het kost 23,95 Euro.

Er komt tegen eind 2021 nog een nieuw boek aan : “Weervragerij”.

Merk je impact van de klimaatwijziging op weerspreuken ?

Weerspreuken zijn een oude manier om kennisoverdracht te bewerkstelligen. Daarom zijn sommige spreuken niet altijd erg waarheidsgetrouw. Maar andere spreuken kunnen zeker de tand des tijds doorstaan.

De algemene en periode-gebonden spreuken blijken nogal bestand tegen klimaatopwarming. Zoals “maartse buien en aprilse grillen” of “het kan vriezen in mei, tot de IJsheiligen zijn voorbij”.

De dagspreuken lijken inderdaad wat te evolueren naarmate het klimaat opwarmt. Zo merken we vooral in de maanden maart en april, de maanden die het meest zijn opgewarmd, dat een aantal spreuken eerder wat verschuiven naar perioden vroeger in de maand. Zo krijgen we de maartse buien tegenwoordig eerder al in februari dan in maart.

Weer en klimaat liggen dicht bij elkaar. Wat is jouw algemene mening rond dit thema ?

Dat onderwerp is ondertussen erg gepolariseerd geraakt. Ieder lijkt wel ergens in een hokje  voor of tegen te moeten zitten. Daarbij komt dat het zo’n complex verhaal is, waardoor een debat nauwelijks nog op een deftige manier kan gevoerd worden.

Over het algemeen kan je stellen dat we deze problematiek niet alleen zullen kunnen oplossen. Maar ik krijg de indruk dat we datgene wat we wel zelf zouden kunnen doen ook aan het verprutsen zijn. Elk een boom planten in de tuin (en dan liefst laten staan) zal zeker geen kwaad doen, maar er zal toch een pak meer moeten gaan gebeuren.

Neem nu de klei-problematiek (cfr Pano-reportage). Naar mijn aanvoelen is de link met het gebrek aan waterhuishouding groter dan de link met klimaatverandering. Het is wel zo dat het de laatste 4 opeenvolgende voorjaren heel droog geweest is, en we moeten nog afwachten of die trend zich doorzet. Er is dit jaar bijvoorbeeld wel voldoende regen gevallen, maar we voeren het nog altijd zo snel mogelijk en massaal af. Daarenboven bouwen we met z’n allen heel de boel razendsnel vol, en dat helpt ook al niet.

Ik maak mij eigenlijk nog het meeste zorgen over de vervuilingsproblematiek, zoals micro-plastics. We verminken daarbij zowel onze directe omgeving evenals de hele planeet. Enkele  voorbeelden vlakbij huis :

  1. Als bermmeester kan ik na het weekend op de wandeling van Natuurpunt in het Berhoutbos (Ursel) een zak vol afval vullen. Je zou toch denken dat degene die een flesje of blikje kan meenemen naar het bos, dat ook weer mee terug kan nemen ?
  2. In het stukje tussen de Veldkruisstraat en het bos van Natuurpunt op de weg naar Zomergem (zo’n 500m) hebben we vanuit de bermen recent 2 vuilzakken kunnen vullen
  3. De grachten van de Keigatstraat worden wekelijks voorzien van minstens 5 lege CAVA-flessen. Begrijpe wie kan, want die dingen kan je 1 km verderop (Hulseloodreef) gratis in de glascontainer deponeren
  4. In het Keigatbos vonden we ooit al eens zowaar een frigo
  5. In Blakkeveld zijn we ooit op een hoop oude meubelen gebotst, gewoon afgestort

We moeten dringend iets doen aan onze manier van leven. Mensen lijken de verbondenheid met de natuur compleet te zijn verloren, wat lijkt te resulteren in een gevaarlijk onverschillige houding. Mensen zijn vaak onwetend, maar het kan hun niet schelen; zo vinden sommigen het net goed dat het warmer wordt.

Het is in de geschiedenis van onze planeet nog wel eens warmer geweest dan wat een mens ooit heeft meegemaakt. Sommige levensvormen overleven een dergelijke periode, maar het is de vraag of de mens daartoe behoort.

Ben je oorspronkelijk van Ursel ?

Ik ben afkomstig van Brugge (°1974), en mijn echtgenote is van Lochristi. Na ons huwelijk hebben we ‘de kerk in het midden gehouden’ en zijn we verhuisd naar Zomergem (Hoetsel), waar onze kinderen school hebben gelopen. Pas in 2013 zijn we naar de Keigatstraat in Ursel komen wonen : de rustige omgeving was hierbij de belangrijkste aantrekkingskracht.

Aangezien onze kinderen ondertussen de lagere school leeftijd waren ontgroeid, en we niet echt in het centrum van Ursel wonen, hebben we nog maar weinig lokale contacten gelegd. Het is wel opmerkelijk dat wij weinig Urselnaren kennen, maar Urselnaren lijken wel goed te weten wie ik ben en waar ik woon…

Het weer heeft mij van kindsbeen af erg geboeid. Vanaf 13-jarige leeftijd volgde ik regelmatig de waarnemingen omtrent neerslag, temperatuur, wind-richting en -snelheid. Het internet moest toen nog worden uitgevonden. Ik kon mij echter wel baseren op weerkaarten die via een korte-golf installatie beschikbaar werden gesteld.

Dat evolueerde al snel in eigen weerberichtjes, wat dan werd opgepikt via een artikel in het Brugs Handelsblad. Daardoor kreeg ik de mogelijkheid aangeboden om weerberichten te verzorgen op de Brugse Vrije Radio (VBRO). Op een gegeven moment zocht men op Radio 2 een vervanger voor Rudy Boedts, en kwam men bij mij terecht.

Ook op Focus-WTV “West-Vlaamse TV”, de website van stad Oostende, en een hoop sociale media (een eigen youtube-kanaal, facebook, en twitter) ben ik actief als weerman.

Bemerk dat deze weerman-activiteit een bijberoep is !! Ik ben van opleiding administratief geschoold, en mijn beroep is office manager bij een opleidingsinstituut. Wat weerkunde betreft ben ik dus autodidact.

Ik vertel “mijn eigen en ongebonden” verhaal. Ik vertrek hierbij vanuit verschillende weersmodellen, en hou bij de interpretatie ervan rekening met de regionale kenmerken en de mij bekende micro-klimaten. Anderen mogen soms – om diverse redenen – enkel gebruik maken van één model.

=======================================================================================================

Geert is te volgen op www.geertnaessens.be, www.keigathof.be, facebook, twitter, en een eigen youtube-kanaal (link).

Je kan Geert bereiken of het boek Weerzeggerij gesigneerd kopen via Naessens.geert@telenet.be, of 0476/22.23.61, of een bezoekje bij hem thuis (Keigatstraat 9a te Ursel).

Categorieën:Uncategorized

Getagd als:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s