Uncategorized

KLJ Ursel, een authentiek Urselse jeugdbeweging

Het negende werkjaar van de enige Urselse jeugdbeweging gaat weldra van start. Ongeveer 120 kinderen tussen 6 tot 15 jaar kunnen onder begeleiding van 18 Urselnaren tussen 16 tot 25 jaar komen ravotten, buiten spelen, en spelletjes beleven. En in de grote vakantie staat voor elk van de leeftijdsgroepen een prachtig kamp op het programma.

Om wat meer inzicht te krijgen in de werking, sprak ik ter plekke af met Kayla en Whoopi.

Wie zijn jullie, en welke rol vervullen jullie binnen de KLJ Ursel ?

Kayla Verbrugghen : Ik ben in Gent geboren, en pas op mijn twaalfde naar Ursel verhuisd. Dat betekent dat ik mij heb moeten aanpassen van stadsmeisje naar het dorpsleven. Ook de KLJ heeft mij daar zeker bij geholpen. Ik ben momenteel studente orthopedagogie (Gent), en verzorg dit werkjaar de rol als hoofdleidster. Daarnaast ben ik ook actief als hoofdmonitor in de speelpleinwerking van Knesselare, en werk ik ook als jobstudent.

Whoopi  Samyn : Ik ben van oorsprong Diksmuidenaar, en ben kort na mijn geboorte naar Ursel komen wonen. Na het doorlopen van de lokale lagere- en middelbare scholen, studeer ik momenteel voor ingenieur (Gent). Voor de vierde keer op rij neem ik dit jaar het secretariaatswerk voor mijn rekening. Daarnaast zit ik nog in de fanfare van Hoger Op Woumen, geef ik op zaterdag dansles aan de majorettes, ben ik bovenlokaal vrijwilliger bij werkgroep Promo van KLJ Oost-Vlaanderen, ben ik redactielid bij de Hélaba (het officiële tijdschrift van KLJ), en werk ik als jobstudent.

Wie komt er zoal op af ?

De kinderen komen grotendeels uit Ursel, of de nabije omgeving. We verwelkomen iedereen, en hebben goede ervaring met kinderen met een beperking. We merken dat vele kinderen elkaar kennen via de lagere school. Wanneer we daar langsgaan met de leiding zijn we precies ‘Bekende Urselnaren’…

Nu de 12+ werking op punt staat, hebben we een betere doorstroming naar het leidingsteam (vanaf 16 jaar). Ondanks de enorme concurrentie qua vrijetijdsbesteding kunnen we rekenen op 18 enthousiastelingen.

Voor specifieke taken kunnen we ook altijd rekenen op oud-leiding, bijvoorbeeld voor het koken op kamp.

Waar en wanneer kunnen we jullie precies terugvinden ?

De KLJ heeft haar werking aan de Middelweg 65A te Ursel. We beschikken over 2 lokalen en een weide. Even verderop kunnen we gebruik maken van het speelbos en speelweide van Agentschap Natuur en Bos, zonder een drukke weg te hoeven over te steken; de oudste groep zal je dan ook zelden aan de lokalen terugvinden, maar eerder aan de takken van die bomen 😊.

De 6+ en 9+ werking vindt plaats op zondag. Om te voorkomen dat we 2 leeftijdsgroepen terzelfdertijd in 1 lokaal moeten onderbrengen bij slecht weer, organiseren we de 13+ werking op vrijdag.

Is er kans dat KLJ Ursel  evolueert naar een wekelijks aanbod ?

In het verleden was het niet zo gemakkelijk om nieuwe leiding aan te trekken, aangezien onze 13+ werking nog niet helemaal op punt stond. Dat lijkt nu stilaan te veranderen. Wanneer we zien dat de beschikbaarheid en doorstroming van leiding op punt blijft, kunnen we overwegen om naar een wekelijks aanbod te evolueren.

Hoe wordt jullie werking bekostigd ?

De belangrijkste inkomsten halen we uit enkele eigen evenementen, zoals het jaarlijkse paasontbijt, zomerdrink, of verkoop van zeevruchten. Daarnaast is er ook de subsidie vanuit de gemeente en KLJ-nationaal.

Naar de leden toe willen we heel toegankelijk zijn, en vragen we dan ook slechts het strikt noodzakelijke. De jaarlijkse inschrijving van 22 EUR/jaar dient voor de verzekeringen, en 2 EUR/namiddag bekostigt het 4-uurtje, knutsel- en spelmateriaal. We hebben geen verplicht uniform, behalve een sjaaltje wat 5 EUR kost. Voor gezinnen waar dit een probleem zou zijn, hebben we tot hiertoe altijd een oplossing gevonden.

Waarom doen jullie dit ?

Hoewel er heel veel tijd in kruipt, doen we het gewoon bijzonder graag. Aan de ene kant is dit een erg sociale aangelegenheid, zowel met het leidingsteam als met de kinderen.

We hebben een erg informele bestuurlijke werking : iedereen van de leiding zit in ‘het bestuur’, en elk pakt dat stukje op wat hem of haar het beste past. Zo leren we alvast een heleboel organisatorische vaardigheden. Het ontdekken van eigen talenten, zelfontplooiing, samenwerken met mensen : die maken deze hobby echt de moeite waard.

Daarenboven is het werken met kinderen op zich al een boeiend verhaal. We proberen naast het doorgeven van leuke spelletjes en activiteiten die we in ons eigen verleden hebben mogen beleven ook leermomenten aan te bieden. Dat gaat dan veelal over natuur en milieu, wat eigenlijk als vanzelf gaat gezien onze gunstige ligging vlakbij een speelbos en rustig natuurgebied. Wanneer we de kinderen op het einde van een speelnamiddag tegen mama of papa “’t was leueueueueuek” horen roepen, dan weten we meteen weer waarvoor we het allemaal doen.

Categorieën:Uncategorized

Getagd als:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s