Uncategorized

De speeltijd is herbegonnen

Een tweetal weken terug kwam op sociale media de vraag voorbij ‘op welke openbare speelterreintjes kan ik met mijn 4-jarig zoontje terecht ?’. Hoewel mijn jongste spruit deze gezegende leeftijd reeds lang voorbij is, was ze meteen bereid om ze allemaal te zoeken, te verkennen en te beoordelen. We hebben ons wel beperkt tot grondgebied Ursel.

En wat blijkt ? Ursel is gezegend met zowaar 9 openbare speelterreintjes, waarvan er 5 worden aangeboden door de gemeente en 4 door het Vlaamse Gewest. En ook andere instanties blijken initiatief te nemen…

Gemeentelijke speelpleintjes te Ursel (https://www.aalter.be/speelterreinen)

Het Kamielke op het dorpsplein blijkt een knaller. Het pleintje zelf is erg gezellig, met koffiebar, café, bankje, petanquebaan, frietkot, en restaurant.

Vlakbij is de speelterrein Priesterage te vinden. Hoewel dit zich beperkt tot een stukje grasland met een hoop zand een buis daar doorheen, zou ik mij hier als kind best hebben kunnen amuseren. Speeltuigen zijn er echter niet.

Een eindje verderop, aan het einde van Wallekens, ligt een kleiner speeltuintje. Hier staat zowaar 1 speeltoestel, een boom, een bankje, en een beeldje van Pierlala. Uren speelplezier zal dit niet opleveren, maar het heeft wel zijn charme.

Als laatste in het dorpscentrum gingen we een kijkje nemen naast de Katerhoek. Het speeltuintje bestaat uit een grasveldje met 2 speeltuigen. Het gras zal binnenkort heel goed groeien, want het wordt regelmatig bemest door een wel heel ijverig kakmonster.

Het vijfde gemeentelijk speelterrein heet ‘Ganzekleit’, en ligt iets buiten het centrum aan de Urselseweg ongeveer rechtover het voetbalterrein. Dit maakt deel uit van een vrij toegankelijke speelzone van Agentschap Natuur en Bos. Hierdoor mag ook het omliggende stukje bos vrij gebruikt worden om te ravotten en kampen te maken (zie https://www.natuurenbos.be/spelen). Het speelterrein is een groot grasveld met een heuveltje en een buis er doorheen. Hier zijn enkele natuurlijke elementen aan toegevoegd, zoals een wilgenhuisje. Gezien de ligging zo dicht bij de lokalen van de KLJ en de vrije toegankelijkheid van het omliggende bos, is dit een bijzondere meerwaarde. Zou hier in de vakantie geen VakantiePlein werking op zijn plaats zijn ? Iets om later eens uit te zoeken… De bereikbaarheid met de fiets is helemaal geen probleem. De auto kan je probleemloos achterlaten aan de voetbalterreinen.

Hiermee hebben we het lijstje met gemeentelijke speeltuintjes achter de rug, en sluiten we naadloos aan op de speelterreinen van het Vlaams Gewest.

Agentschap Natuur en Bos heeft ons vorig jaar verblijd met een fantastisch speelbos vlakbij de Drongengoedhoeve.

Met natuurlijke elementen is hier zowaar een kabouterplek ontstaan. Dit is een heuse aanrader. Een eindje verderop is een nog iets groter stuk bos opengesteld voor de ravottende medemens.

Na vele uren speelplezier rustten we even uit aan de Drongengoedhoeve. Daar viel mijn oog op de aankondiging van nog een bijkomend natuurlijk speelterrein. Bij het nalezen van het aankondigingsbord (ter hoogte van de duiventoren) viel ik zowaar van mijn stoel… euh boomstam. Er wordt gekeken naar inspraak vanuit kinderen om uit tekenen wat zij graag op dit bijkomend stuk zouden willen gaan doen !!

Inspraak. Aalter. Amai.
Dank aan de Vrienden van het Drongengoed om dit mooie project mee vorm te willen geven, en zeker op die manier. Een voorbeeld aanpak.

Op de terugweg naar Ursel-Dorp gingen we nog een kijkje nemen op parking POL (langsheen de Urselseweg). Ik wilde immers het mooie uitzicht op de achterkant van Westvoorde met eigen ogen zien.

Tot onze verbazing ontdekten we daar een zoveelste speelterrein, wat vooralsnog niet op de officiële websites blijkt voor te komen. Hier mag je dus ook naar believen ravotten en kampen bouwen. Het komt mij echter voor dat er nog wat inrichtend werk nodig is. Wel een zoveelste mooie mogelijkheid.

Vanuit parking POL fietsten we via het relatief recente fiets- en wandelpaadje richting Onderdale. Aan de poorten van de luchthaven botsten we plots op een alweer niet aangeduide infrastructuur. Er zijn geen verbodstekens, het ziet er allemaal sterk en stevig uit, en er ligt een hoop zeezand naast.

Zou hier een militaire speeltuin in de maak zijn ? Zodat we niet met schepjes en emmertjes naar het strand moeten, maar deze zomer hier ons strand-gevoel kunnen beleven ?

En alsof dat nog niet allemaal genoeg is, wees mijn dochter mij op het ontstaan van een nieuw speelbos midden in het centrum ? Niet wetende waar ze op doelde nam ze mij mee… naar de speelplaats van de voormalige school.

Ik heb geen idee van de status van dit project. Het heeft toch nog niet in de gazet gestaan. Zou het kunnen dat men een piepklein inspraakmomentje aan het voorbereiden is ? En dat ik dan nog een keer van mijn stoel ga moeten vallen ?

Enfin. Moe maar voldaan gingen we huiswaarts in het volle besef dat we in Ursel alvast enkele bijzonder mooie plekjes hebben om kinderen te laten spelen… en er nood is aan een oogarts voor honden.

Categorieën:Uncategorized

Getagd als:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s