Uncategorized

Ursel inZicht anno 2020

Net zoals vele verenigingen is ook bewonersplatform UiZ voortdurend op zoek naar verjonging en vervrouwelijking. Het platform beschikt nu reeds over 3 leden beneden de 30 jaar met als exponent coördinator Mathias D’Hooge. Mathias is echtgenoot van Angelique en trotse papa van Flo en Marit. Hij nam enkele jaren terug het roer over van Eric De Cooman.

Persgroep Ursel nodigde Mathias uit voor een gesprek.

Waarvoor staat het bewonersplatform Ursel inZicht eigenlijk?

Wel dit is heel simpel. Het gaat om de belangen van de Urselse bevolking over te brengen naar het beleidsniveau. We proberen d.m.v. onze werking en samenstelling de representativiteit van de stem van de Urselnaars na te streven.

Welke zijn de  verschillen met andere bewoners- of burgerplatformen ?

Op geregelde tijdstippen komen leden van verschillende bewonersplatformen samen. Uit getuigenissen blijkt dat de communicatie naar de respectievelijke gemeentebesturen niet altijd vanzelfsprekend is en in sommige gevallen vrijwel onbestaand. Wij kunnen tot op heden steeds communiceren met onze beleidsmensen.

Wat zijn jullie missie, visie en doelstellingen op korte en lange termijn ?

Ons bewonersplatform wil de bewoners dichter bij het lokaal bestuur brengen, om de bewoners een stem te geven. Het platform fungeert als structureel aanspreekpunt voor het gemeentebestuur en de Urselse inwoners. Het algemeen belang van Ursel primeert.

Zowel op korte als lange termijn willen we het leven en wonen in Ursel zo aangenaam mogelijk te maken, zowel op het vlak van leefomgeving als op het vlak van het samenleven van de inwoners.

Hoe zit het na de fusie met Aalter met de samenwerking tussen het bewonersplatform en het gemeentebestuur ? Is er een samenwerkingsovereenkomst, en wat staat daar zoal in?

Er ligt een overeenkomst voor, maar deze is nog niet ondertekend.

Wat daar al zeker in staat zijn afspraken omtrent de frequentie van overleg en de nadruk dat wij partij ongebonden zijn. Wij streven naar transparantere communicatie langs beide kanten. Transparante communicatie proberen wat wij dan zeker ook op de agenda te zetten.

Worden jullie voldoende gehoord, en is er voldoende inspraak ? Merk je een verschil in aanpak tussen de context Aalter en context Knesselare ?

De eerste gesprekken met Aalter zijn alleszins constructief verlopen. In Knesselare was er ook wel samenwerking maar dit verliep al eens stroef. Wat wel opvalt is dat de administratieve molen in Aalter merkelijk trager draait. Je mag dat niet vergelijken met de Pietendriesmolen. (M.D glimlacht)  Het is vroeg om vergelijkingen in te maken. Daarbij zijn er momenteel Corona maatregelen, en er is onze Pieter De Crem die fulltime terug is… Wat gaat dát geven?

UiZ is partij ongebonden en is geen politieke beweging. Merk je dat het daar soms moeilijk balanceren is ? Wanneer UiZ het niet eens is met enkele of meerdere beleidsdaden van ons schepencollege en je maakt deze kenbaar, doe je dan aan oppositie ? Wanneer doe je aan politiek en wanneer niet ?

Het is inderdaad moeilijk balanceren. Binnen onze vereniging is iedereen partij ongebonden. De belangen van het geheel gaan altijd voor. De UiZ-leden nemen niet deel aan verkiezingen. Volgens mij doe je aan politiek als het jouw bedoeling is om aan verkiezingen deel te nemen. Wij kunnen kritiek geven op wat de meerderheid zegt of doet, maar evengoed op wat de oppositie zegt.

Op welke manier wil het bewonersplatform het draagvlak vergroten ? Zou het een goed idee zijn om de agenda van het bewonersplatform mee te laten bepalen door de Urselse bevolking ? Meer burgerparticipatie ?

Het draagvlak vergroten kan door mensen aan te trekken uit alle lagen van de bevolking, maar dit is en blijft moeilijk. De agenda laten bepalen door de Urselnaren is een goed idee en zeker iets om over na te denken.

Wanneer we merken dat bepaalde problemen of tekorten niet opgemerkt worden of niet belangrijk genoeg blijken, proberen we dat onder de aandacht van het beleid te krijgen. Daar kan een samenwerkingsovereenkomst zoals die van UiZ nuttig bij zijn. Voor alle duidelijkheid : met probleempjes waar de burger nog geen weg mee weet kan je altijd terecht bij een van onze medewerkers (zie lijstje onderaan het artikel).

Kan een samenwerking met organisaties die net zoals jullie inzetten op de belangen van de Urselnaar meehelpen om de burgerparticipatie te vergroten ?

Dit moet op termijn misschien wel kunnen. Natuurlijk gaan wij prat op onze partijongebondenheid. We proberen regelmatig om samen te werken met andere Urselse verenigingen bij sommige evenementen. Hierbij denk ik in de eerste plaats aan de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, waarin meerdere verenigingen participeren en die we zeer belangrijk vinden voor de Urselse samenleving. Ook bij de opstart van De Voute was er een goede samenwerking met de jeugd.

Zoals ik al zei wil UiZ niet achter het hondenfluitje gaan lopen van een politieke partij. We moeten ons daarbij hoeden voor belangengroepen, die hun blauwe, rode, gele, groene, of oranje streven willen propageren als basisdemocratie.

Ik denk verder niet dat deze vorm van burgerparticipatie bedoeld is om op het beleid te wegen.

Werd UiZ reeds betrokken in nieuwe plannen vanuit Aalter ? Ik denk aan de kloostersite en het centrum (inclusief pastorij, parking, huis Akkerman), maar ook inbouwen van blauw-groene zones (klimaatadaptatie-mitigatie plan).

Neen, voor dergelijke grote ingrijpende projecten zijn wij nog niet bevraagd geweest. Wel kregen we inspraak in het herinrichten van het dorp, maar dit gaat eerder over kleine aanpassingen. Voor plaatselijke projecten kijken we er binnen de wettelijke middelen op toe, dat de mening van de Urselnaren gehoord wordt bij het beleid.

Er is de laatste tijd veel te doen rond de parkeergelegenheden in het Drongengoed. Hoe staat UiZ daar tegenover ?

Wij delen de mening van ANB niet. Wij willen dat mensen dichter bij de hoeve kunnen parkeren. Misschien moeten alle betrokken partijen eens samen zitten. Er moet toch een oplossing zijn voor onze minder mobiele mensen ? Je had het over burgerparticipatie. Wat doe je als een overheid zoals het Agentschap van Natuur en Bos ons wil overtuigen van haar grote gelijk, bijvoorbeeld bij het massaal rooien van bossen, of bij het eenzijdig ontraden van verkeer in een dreef ? Ik heb de indruk dat, ondanks diverse pressiegroepen, velen op hun honger blijven zitten en afwachten.

Ligt hier geen opportuniteit voor UiZ om alle betrokken partijen eens rond de tafel te brengen ? Wat vinden de Urselnaren van deze beslissing om niet langer parking toe te staan in de toegangsdreef ?

Dit is zeker iets wat op een volgende vergadering zal worden besproken. Ook in dit dossier werken we samen met een andere vereniging : wij hebben een vertegenwoordiging in de vzw De Vrienden van het Drongengoed. In overeenkomst kunnen we daar oordelen of we ons steentje kunnen bijleggen om de Urselnaar te bevragen. Corona-maatregelen maken grote samenkomsten nu wel zeer moeilijk.

Heeft het bewonersplatform projecten op stapel staan voor de nabije toekomst ?

We hebben gemerkt dat de facebook pagina “Ursel van Toen” een groot succes is . Wij zijn zinnens een fotowedstrijd te organiseren.  Verdenk ons nu maar niet van plagiaat of iets dergelijks. Het is maar dat we ook de mensen die niet actief zijn op sociale media zoals facebook de gelegenheid willen geven om hun kleurrijke Urselse betrokkenheid op verschillende vlakken te kunnen tonen. Op een manier die velen zal verbazen. We zullen werken in verschillende categorieën zoals sportfoto’s, foto’s van feesten, mensen , natuur enz. Een onafhankelijke jury zal de winnaars bepalen, en er zullen prijzen te verdienen zijn !

Daarnaast  zijn we bezig met een bijzonder project met nieuwe Urselse vlaggen. Binnenkort komen we daarmee naar buiten.

Verder hopen we op pastorijfeesten in 2021 en een nieuwjaarsreceptie begin 2022 (?). Maar dat hangt niet van ons af, zoals je weet.

We zijn ook bezig met het herwerken van onze ‘gazedde’, Ursel Bovenal.  

Maak u dus maar geen zorgen, we hebben nog Urselse projecten in petto !!

Vaste Leden UiZ:

– Mathias D’hooge : mathias_uiz@outlook.be

– Piet Lips

– Marc D’hooge

– Eric De Cooman

– Ronny D’hooge

– Katrien Claeys

– Stijn D’Haenens

– Hannes Speeckaert

– Dylan Cranskens

Facebook : Ursel in Zicht

Categorieën:Uncategorized

Getagd als:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s