Uncategorized

TALLY HO! 2021

Aandacht voor Belgische piloten tijdens WO II herdenking op oud vliegveld Ursel

De in 2014 ingehuldigde ‘Vervlogen Verleden’ site, een infopad en monument met betrekking tot het oorlogsverleden van het WO II vliegveld B-67 Ursel, wordt maandelijks met veel liefde onderhouden door een aantal vrijwilligers. Deze vrijwilligers maken deel uit van de Werkgroep B-67, een afdeling van Vliegclub Ursel. Elke laatste zaterdag van de maand komen een groep vrijwilligers samen aan het Urselse monument om de handen uit de mouwen te steken. Ze onderhouden het grote betonnen stuk overgebleven vliegveld en het monument alsook de borden van het infopad.

Maar elke laatste voorlaatste zaterdag van oktober wordt er een extra inspanning geleverd. Het is immers het weekend voorafgaand aan het ‘TALLY HO!’ weekend, het jaarlijks wederkerend herdenkingsweekend van B-67.

Met de naam ‘TALLY HO!’ is dit weekend aan zijn 10de editie toe want het is ontstaan na een succesvolle Open Monumenten dag in 2011. Tijdens dit weekend wordt voornamelijk het gebruik van het bevrijdingsvliegveld B-67 in de herfst van 1944 herdacht. B-67 Ursel werd immers ingezet als uitvalsbasis van niet minder dan 4 Royal Air Force squadrons tijdens de opmars van de bevrijding.

En deze squadrons (164, 183, 198, 609) hebben heel wat belangrijk werk verzet bij de bevrijding van de Scheldemonding met de bevrijding van Walcheren. De naam ‘TALLY HO!’ komt van het 609de squadron, het was hun leuze. Dit squadron was het meest succesvolle RAF fightersquadron van WO II en opvallend genoeg ook fel bevolkt met Belgische piloten!

Nu onze Belgische Luchtmacht dit jaar 75 kaarsjes mag uitblazen gaat de Werkgroep B-67 uiteraard speciale aandacht geven aan de aanwezigheid van de Belgische piloten op Ursel. Het zijn zij die na de oorlog in 1946 onze onafhankelijke Luchtmacht hebben opgericht met de steun van de RAF.

Wat staat er op het programma?

Op zaterdag is er overdag vanaf 10u een wandeltocht waarbij je onderweg uitleg krijgt en vooral hier en daar wat verassende personages kan tegen komen zomaar uit 1944. Het hoogtepunt ligt op zaterdagavond met de ceremonie en fakkeltocht, een echte traditie geworden tijdens het jaarlijkse Tally Ho! weekend. De ceremonie vindt plaats aan het B67 monument, parkeren gebeurt aan het clubhuis van Vliegclub Ursel en er wordt gezamenlijk gestapt tot aan het monument, vertrek omstreeks 17u30. Omdat er aandacht gegeven wordt aan de 75ste verjaardag van de Belgische Luchtmacht zal er bij de start van de ceremonie een unieke overvlucht zijn van de opvolger van de Seaking, de NH90 Caiman vanuit Koksijde. Uiteraard mogen de Victors ook niet ontbreken en zal er ook een WO II vliegtuig te zien zijn boven het monument. Na de ceremonie met bloemlegging en doedelzakmuziek gaat de sfeervolle fakkeltocht van start terug naar het clublokaal.

Op zondag kan je de briefing en vlucht meemaken aan boord van een sportvliegtuig van VCU om de route te herbeleven dat de Hawker Typhoon vliegtuigen deden vanuit B-67 in de herfst van 1944 naar Walcheren. Inschrijven kan nog via scramble@vliegclubursel.be .

Kurt PLYSON (Vliegclub Ursel)

Categorieën:Uncategorized

Getagd als: